Sanja Radović: Kako emocije utječu na tijelo

 

"Ako na satu joge niste plakali ili se smijali - što čekate?!", poznata je uzrečica među jogijima, pa ako vam se dogodilo da tijekom sata joge doživljavate razne emocionalne reakcije - dobrodošli! Tijekom prakse joge pokrećemo emocije koje nismo - naizgled - ničim izazvali.

Za te reakcije postoje jasni, anatomski uzroci: mi pohranjujemo u naša tkiva emocije i misli. Nakon brojnih godina života naše je tijelo prepuno uskladištenih doživljaja – i zato se kaže da je "naše tijelo naša podsvijest". Jogijska znanost to dobro zna, a srećom – i "Zapadna" je medicina počela uvažavati i istraživati drevna znanja, pa nema potrebe da vjerujemo tisućama godina starim metodama - najnovija istraživanja su pokazala da je sve to baš tako.

U ovom predavanju taknuli smo površinu ove nepregledne teme i popričali o tome kako funkcionira naš sustav ("zapadnjačkim", anatomskim jezikom) te na koje načine pohranjujemo misli u tijelo i kako one utječu na sve naše aktivnosti – iako su to doživljaji iz prošlosti, one su prisutne u svim našim odlukama SADA.

Zbog toga je ključno shvatiti zašto imamo zatvorene kukove, blokirana ramena, bolove u plućima… jer sve što pohranjujemo u tjelesna tkiva direktno utječe na naše aktivnosti i na naš život u cijelosti. Emocije koje smo pohranili u tijelo imaju im moć da upravljaju našim akcijama, mislima i svakodnevnim aktivnostima, i mogu nas lako odvesti i u bolest ako im se ne prida pažnja.

Snimljeno u studiju OM joge, 14. listopada 2016.

Autorica: Sanja Radović,

 

Ostala predavanja  Naslovnica